
Els sindicats preveiem una allau de desnonaments invisibles i una pujada generalitzada dels lloguers
Aquest matí el Consell de Ministres s’ha reunit per a valorar la pròrroga de les mesures aprovades el passat 27 de desembre amb el Real-Decret 20/2022, de mesures de resposta a les conseqüències econòmiques i socials de la Guerra d’Ucraïna. Contra tot pronòstic, Pedro Sánchez ha cedit a les pressions de Nadia Calviño per a no prolongar la pròrroga obligatòria de sis mesos dels contractes de lloguer. Aquesta mesura ha salvat a milers de llars durant els últims mesos de pujades de lloguer totalment desproporcionades, i d’expulsions a través de la no renovació dels contractes. No és comprensible que Sánchez hagi fet caure aquesta mesura d’urgència necessària perquè la situació inflacionària continua afectant els preus del lloguer, mentre veiem que les mesures com el CBP per a hipoteques es mantenen. Deixar caure aquesta mesura suposarà una onada de desnonaments.
La projecció d’aquestes mesures era contenir el mercat del lloguer, que està radicalitzat – veiem com no paren de pujar els preus- fins que es notessin els efectes de la Llei d’Habitatge. No entenem com s’ha deixat una mesura tan important com és la de pròrroga dels lloguers que permeten mantenir els preus fins que s’implementi la Llei d’Habitatge.
En un context en el qual la regulació dels lloguers, aprovada amb la Llei Habitatge, encara no ha entrat en vigor en cap territori (ja que la seva aplicació depèn de la voluntat dels governs de les Comunitats Autònomes), l’anul·lació d’aquesta mesura de protecció a les llars llogateres suposarà una allau de desnonaments invisibles. Fins i tot a Catalunya, on es preveu l’entrada en vigor de la regulació dels lloguers en unes setmanes, i per tant, la prohibició de pujar els lloguers, hi ha moltes llars que a partir del 30 de juny quedaran exposades a pujades o no renovacions. És important matisar, que la suposada pròrroga d’un any de contracte que incorpora la Llei Habitatge per a les famílies vulnerables, només tindrà efectes sobre els contractes que signats a partir de l’entrada en vigor de la Llei d’habitatge (26 de maig del 2023), és a dir, a partir del 2028.
Des dels Sindicats no veiem coherència legislativa i entenem que definitivament Sánchez ha cedit a la pressió per part de la patronal immobiliària per a desfer-se d’aquestes mesures i permetre que els rendistes continuïn especulant sense cap límit.
A més, alertem que ja a les nostres assemblees estem veient com molts arrendadors han comunicat als seus llogaters que una vegada finalitzi la pròrroga se’ls farà un augment del lloguer o se’ls expulsarà. Enfront d’aquesta situació de total desprotecció, els sindicats continuarem organitzant les llogateres i implementant l’estratègia de desobediència civil Ens Quedem per a garantir el dret a l’habitatge de milers de llars. Aquesta estratègia consisteix a continuar pagant el lloguer que s’estava pagant i no marxar de casa encara que hagi finalitzat el contracte de lloguer o la pròrroga, fins que s’arribi a un acord entre inquilins i casolà que garanteixi que cap llar s’ha d’anar al carrer.