Regulació de preus o vagues de lloguer

  • El govern del PSOE ha d’impulsar un nou reial decret que inclogui la regulació de  preus i altres mesures imprescindibles dels sindicats
  • L’asfixiant bombolla del lloguer ja no admet no admet pedaços ni tancaments en fals. Les vides de 3.5 milions de llars estan en joc.

Aquesta setmana, els llogaters de Madrid i de Catalunya hem anat al Ministeri de Foment i al Congrés dels Diputats per reunir-nos amb el govern i amb tots els grups parlamentaris. Ho hem fer amb diversos objectius. En primer lloc, per posar-los enfront de la intolerable i injusta realitat que patim i que asfixia el nostre present i futur. En segona instància, per mostrar-los la nostra disconformitat amb les tèbies mesures impulsades en el reial decret llei de mesures urgents. En tercer lloc, amb la finalitat d’abordar les nostres propostes per punxar la bombolla, acabar amb l’especulació immobiliària i garantir el dret a l’habitatge (tal com manen els articles 33 i 47 de la Constitució). Finalment, per fer-los saber que si no prenen mesures valentes, seguirem animant a les llogateres a no anar-se’n de casa seva ni acceptar pujades abusives, intensificarem el conflicte amb més accions directes i vagues de lloguers, i els denunciarem públicament com a responsables directes del nostre sofriment.

El reial decret impulsat pel PSOE és un tancament en fals que no prosperarà. És necessari un nou reial decret, que inclogui la regulació de  preus i altres mesures imprescindibles pels sindicats. No són només milions de famílies el que està en joc, sinó el futur col·lectiu de totes i tots.

 

Les organitzacions llogateres hem estat molt clares des del nostre naixement: la bombolla del lloguer va ser cuinada políticament, a mida de la banca, i per tant s’ha de punxar políticament. En aquest sentit, que el govern i diversos grups parlamentaris hagin començat a donar passes és bona notícia: ens mostra que lluitar pels nostres drets i organitzar-nos com a sindicat sí serveix. I que val la pena seguir empenyent, perquè canviar el nostre present i el nostre futur és qüestió de voluntat política. Ara bé, tant l’acord pressupostari signat entre el Govern i Units Podem com aquest reial decret són insuficients, i així l’hi vam dir al Govern i a tots els grups parlamentaris.

Des que vam néixer i vam començar a fer els nostres primers diagnòstics, vam llançar un decàleg de mesures de sentit comú, que ja existeixen en altres països, i que aquí implicarien ni més ni menys que respectar la Constitució que alguns diuen defensar. Aquesta setmana l’hi hem recordat al Govern i els grups parlamentaris, subratllant les següents propostes:

  1. Fi de les pujades. És urgent regular els preus del lloguer sobre la base d’índexs que tinguin en compte el poder adquisitiu de la gent.
  2. Fi de les expulsions injustificades. Els contractes han de renovar-se tret que el propietari demostri que necessita l’habitatge.
  3. Fi dels fons voltor. És imperatiu eliminar les Socimi, vehicles financers que gaudeixen d’enormes privilegis fiscals, i que permeten que els fons voltors especulin massivament amb les nostres llars i siguin punta de llança de la bombolla.
  4. Mobilització dels habitatges buits. En un context d’emergència habitacional (180 desnonaments cada dia), cal començar a multar i fins i tot expropiar per garantir la funció social de l’habitatge, evitar l’escassetat artificial i frenar l’especulació.
  5. Fi dels abusos dels intermediaris. Són els arrendadors, pels que treballen la pràctica totalitat d’agències immobiliàries, els qui han d’assumir els seus honoraris. Mai els inquilins, que avui som un mercat captiu dels agents.

En relació amb aquestes propostes, diversos grups parlamentaris van dir estar total o parcialment a favor: el grup confederal Units Podem i EH-Bildu van manifestar el seu total suport; ERC es va mostrar generalment favorable, mancant concretar amb el seu partit aspectes menors; i PDeCat va mostrar bona disposició malgrat algunes diferències, comprometent-se a definir el seu posicionament en les properes setmanes.

Al mateix temps, tots aquests grups parlamentaris es van mostrar partidaris de rebutjar el reial decret del Govern per la seva falta de controls i reformes efectives per posar fi a l’emergència habitacional. Ciutadans i PP tenen la capacitat de bloquejar el procés d’esmenes durant la tramitació del decret, i per tant es fa imprescindible tombar aquest reial decret i impulsar-ne un altre, amb un text inicial que inclogui millores substancials, en la línia de les propostes anteriorment descrites. Els grups parlamentaris esmentats es van comprometre amb els sindicats de llogaters a exigir aquest nou reial decret, més ambiciós, i a mantenir una comunicació fluïda.

Pel que fa al Govern, encara que de moment segueix entossudit en impulsar el reial decret en curs, ja sap que no prosperarà, perquè les forces polítiques que poden recolzar-lo, comparteixen el nostre diagnòstic de que és un tancament en fals. Malgrat les bones paraules i intencions de la Secretaria General d’Habitatge, la veritat és que no se’ns ha presentat un calendari de treball, ni se’ns ha convidat a participar en cap fòrum de discussió, ni tan sols sembla clara l’estratègia parlamentària per treure endavant la regulació de preus (mesura amb la qual s’havien compromès en el seu acord amb el Grup Confederal Units Podem).

La bombolla del lloguer que ens asfixia no admet pedaços ni tancaments en falsEls 3 milions i mig de llars que vivim de lloguer no podem esperar més: emplacem al Govern a realitzar una proposta valenta en forma de nou reial decret que abordi les necessitats apressants de la ciutadania en el període de 30 dies. Tant l’actual executiu com els diversos grups parlamentaris ja saben que, si no prenen mesures d’acord amb el que diu la pròpia Constitució, ens veurem obligats a intensificar el conflicte i els denunciarem a ells com a responsables directes. No hi ha mitges tintes: o estan del costat de la ciutadania o dels fons voltors. Regulació de preus o vagues de lloguer.

#RegulacioLloguersJa

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web està definida com a "permet galetes" per poder oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració de galetes o bé cliques a "Acceptar" entendrem que hi estàs d'acord.
Política de cookies

Tanca