Es prorrogarà la limitació del 2% en les actualitzacions de lloguers

Pedro Sánchez ha confirmat que la limitació extraordinària del 2% en les actualitzacions dels lloguers s’estendrà més enllà del 30 de juny, ja que l’escenari que va motivar aquesta mesura no ha canviat gaire.

El govern espanyol es veu abocat a aprovar mesures extraordinàries com aquesta davant una inflació desbocada precisament perquè la Llei d’Arrendaments Urbans permet vincular els lloguers a l’IPC, sense cap límit. La pròrroga d’aquesta mesura dona un respir a les famílies llogateres els contractes de les quals compleixen anualitats els propers mesos, però en continua deixant en la incertesa a moltes altres.

El Sindicat de Llogateres fa temps que es mostra en contra de la vinculació dels lloguers amb l’IPC. No té cap sentit que els lloguers augmentin de manera automàtica, mentre els salaris no ho fan. A més, l’augment de costos energètics i de producció que pot provocar la inflació no té cap repercussió sobre el cost que té per a un arrendador tenir un habitatge llogat. La manca de limitació en aquestes actualitzacions desprotegeix la gent llogatera. Cada cop és més evident que cal establir aquest límit per llei, amb la Llei Estatal pel Dret a l’Habitatge, i no permetre que els lloguers es vinculin a l’IPC. Aquesta llei està actualment en debat al Congrés dels Diputats i aquesta és una de les esmenes impulsades per les entitats agrupades a la Iniciativa Ley Vivienda. Cal recordar que aquesta mesura ja va arribar tard i que moltes famílies van patir actualitzacions fins el mes de març amb una inflació que va arribar al 9,8%.

Convé no oblidar que tres de cada cinc famílies llogateres a l’estat espanyol es troben en situació de sobreesforç econòmic, és a dir, dedicant més d’un terç dels seus ingressos al lloguer. Aquesta proporció augmenta, a més, amb les rendes més baixes. És per això que, més enllà d’aquestes limitacions en les actualitzacions, cal que els lloguers baixin. En aquest sentit, és necessari que la Llei Estatal pel Dret a l’Habitatge inclogui una regulació de preus efectiva i immediata, millorant la proposta inicial del govern espanyol i inspirant-se en l’èxit de la regulació que va ser vigent a Catalunya durant un any i mig.

Per últim, us facilitem la guia d’actualitzacions de l’IPC elaborada pel Sindicat de Llogateres.

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web està definida com a "permet galetes" per poder oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració de galetes o bé cliques a "Acceptar" entendrem que hi estàs d'acord.
Política de cookies

Tanca